Elfogadták a nemzetközi szerződést a látásukban korlátozott személyek szerzői művekhez való hozzáférésének elősegítése tárgyában a WIPO diplomáciai értekezleten

2013. június 27-én a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) által Marrakeshben rendezett diplomáciai konferencián, a WIPO 186 tagállamából delegált több mint 600 szakértő részvételével, elfogadták a látásukban korlátozott személyek szerzői művekhez való hozzáférésének elősegítéséről szóló nemzetközi szerződést.

A szerződés a látásukban korlátozott személyek számára akként hivatott egyszerűsíteni a nyomtatott formában megjelent művekhez (könyvek, újságok stb.) való hozzáférést, hogy az ezzel összefüggő szerzői jogi szabályozás alól kötelező kivételeket vezet be.

„A szerződés nemcsak a vakok és gyengén látók győzelme, hanem a multilaterális rendszeré is, hiszen ezzel a nemzetközi közösség bizonyította, hogy képes egy speciális probléma kezelésére és konszenzus elérésére. Egy kiegyensúlyozott szöveget sikerült megalkotni, amely megfelelően figyelembe veszi a különböző érdekeltek eltérő szempontjait.” - nyilatkozta Francis Gurry, a WIPO főigazgatója.

Hazánkat a diplomáciai értekezlet során a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala képviselte, a magyar delegációt dr. Ficsor Mihály, a Hivatal jogi elnökhelyettese vezette.

További információ és a nemzetközi szerződés végleges szövege elérhető a WIPO honlapján.

2013/06/27